Vad kostar ett mobilabonnemang med iPhone egentligen?

Vad kostar ett mobilabonnemang med iPhone egentligen?
Av Johan Persson

Iphone är en populär telefonmodell, och det är även populärt att skaffa mobilabonnemang. Så av de anledningarna svarar vi här på vad det kostar med ett mobilabonnemang med en iPhone som ingår i månadskostnaden. 

Vad kostar ett mobilabonnemang med iPhone?

Ett mobilabonnemang med iPhone kostar i regel mellan 450–850 kr per månad. Viktiga faktorer som påverkar priset är vilken iPhone som ingår, vilket abonnemang du skaffar och vilken avbetalningstid du väljer på din iPhone. 

Faktorer som påverkar priset

Vilket mobilabonnemang du skaffar (100–600 kr/mån)

Som du ser i denna guide över mobilabonnemang finns det abonnemang för mobilen som kostar allt ifrån cirka 100–600 kr per månad. Det som avgör abonnemangspriset är främst hur mycket surf som ingår, hur lång bindningstiden är och vilken operatör du tecknar avtal hos. 

Vilken iPhone du väljer (200–500 kr/mån)

Som du säkert vet finns det både nya iPhone-modeller och äldre iPhone-modeller. De iPhone-modeller som är ganska eller helt nysläppta ger ofta ett prispåslag per månad på närmare 300–500 kr. Detta medan äldre iPhone-modeller i regel ger ett prispåslag på 200–350 kr. Så ju äldre iPhone du väljer desto lägre blir din månadsavgift. 

Avbetalningstiden

Ju kortare avbetalningstid du har på din iPhone med abonnemang, desto snabbare blir telefonen din. Men en kortare avbetalningstid bidrar också med en stor nackdel, och det är att din månadskostnad blir betydligt högre än om du hade valt en längre avbetalningstid. Vanligtvis kan du välja en avbetalningstid på mellan 1–3 år för din iPhone.

Läs mer: Så skyddar du din mobil från hackare

Sparar man pengar på att skaffa mobilabonnemang med iPhone? 

Ja, generellt sparar du pengar på att skaffa ett mobilabonnemang med iPhone som ingår. Sett till totalkostnaden för både abonnemang och iPhone sparar du generellt cirka 2 000 kr tills det att din iPhone är helt betald. Men tänk på att dubbelkolla så du verkligen sparar pengar, det är inte alltid man gör det. 

Den största anledningen till att man oftast sparar pengar på att skaffa mobilabonnemang med iPhone är för att operatörerna vill ha dig som kund. Att skaffa nya kunder kostar pengar för mobiloperatörerna, så får de dig som kund i ett visst antal år är det värt det att ge dig lite rabatt på din iPhone. 

Kan man skaffa iPhone-abonnemang med stöd för 5G?

Ja, att skaffa ett 5G-abonnemang och en iPhone på samma gång går vanligtvis bra. Du ska samtidigt vara säker på att operatören erbjuder 5G-abonnemang, och att den iPhone du köper har stöd för 5G. 

De iPhone-modeller som har stöd för 5G är iPhone 12 och senare. I denna artikel berättar Apple vad som krävs för att du ska kunna använda 5G-nätet med deras mobiltelefoner. 

Läs mer: Vad är skillnaden på 4G och 5G?

Kan man skaffa fastpris-abonnemang med iPhone?

Ja, det finns ett flertal svenska operatörer som erbjuder fastpris-abonnemang där en iPhone ingår i månadskostnaden. Tre av dessa operatörer är Tre, Comviq och Tele2.