Skillnaden mellan 4G och 5G

Skillnaden mellan 4G och 5G
Av Johan Persson

Skillnaden mellan 4G och 5G är främst att 5G är snabbare och har kortare svarstid än 4G. Det betyder att du kan skicka och ta emot mer data per sekund och att du får snabbare respons när du klickar eller spelar på din mobil.

Normalhastigheten för 4G är mellan 10 och 54 Mbit/s (megabit per sekund), medan 5G har en genomsnittlig hastighet på över 100 Mbit/s. I optimala förhållanden kan 5G nå upp till mellan 1 000 och 2 000 Mbit/s. Svarstiden, eller ping, är ca 2-10 gånger lägre i 5G än i 4G, vilket kan vara avgörande för vissa spel eller applikationer.

Vad du behöver för att kunna använda 5G

För att använda 5G behöver du tre saker: en mobiltelefon, ett abonnemang och ett nät som alla stödjer 5G. Din mobiltelefon måste ha inbyggt stöd för 5G, vilket betyder att du kanske behöver skaffa en ny mobil. Ditt abonnemang måste också specificera att det inkluderar 5G, annars får du bara tillgång till 4G-nätet. Slutligen måste du befinna dig i ett område där det finns 5G-täckning. Du kan kolla täckningskartor från olika mobiloperatörer för att se var de har byggt ut 5G-nätet.

Hur mycket kostar ett abonnemang med 5G?

Priset för ett abonnemang med 5G varierar beroende på vilken operatör du väljer och hur mycket surf du behöver. Du kan hitta 5G-abonnemang från 199 kr/mån för 5 GB surf upp till 399 kr/mån för obegränsad surf. Tänk på att du kan behöva betala extra för en 5G-mobil om du inte redan har en.

Fler fördelar förutom hastighet och svarstid

5G har flera fördelar förutom hastighet och svarstid. Några av dem är:

  • Högre kapacitet. 5G kan ansluta upp till 100 gånger fler enheter än 4G, vilket är viktigt för sakernas internet och smarta städer.
  • Ny generation av artificiell intelligens. 5G möjliggör nya interaktiva tjänster baserade på artificiell intelligens och maskininlärning, till exempel självkörande bilar, fjärrstyrda operationer och virtuell verklighet.
  • Innovation och förändring. 5G ger möjligheter för företag och organisationer att tänka om och anpassa sig till nätverket. Till exempel kan 5G ersätta traditionella internetanslutningar eller skapa skräddarsydda nätverk för olika behov.
  • Frekvenser. 5G kan använda både högre och lägre frekvenser än 4G, vilket ger bättre täckning och kapacitet. Höga frekvenser kan hantera mer data men når inte lika långt, medan låga frekvenser når längre men kan inte hantera lika mycket data. Med 5G får man det bästa av båda världar.

Är 5G farligt?

5G är det nya mobilnätet som ska ge snabbare och stabilare uppkoppling för mobiler och andra enheter. Men det finns också oro för att 5G-strålningen kan vara skadlig för hälsan och miljön. Vad säger vetenskapen om detta?

Idag finns det inga vetenskapliga bevis för att 5G skulle vara farligt för hälsan. Strålningen från 5G ligger inom de gränsvärden som rekommenderas av internationella organisationer som WHO och ICNIRP. Dessa gränsvärden är baserade på omfattande forskning och utvärdering av möjliga risker.

Det finns dock vissa osäkerhetsfaktorer kring 5G som behöver mer forskning och uppföljning. 5G kan till exempel leda till en ökad användning av uppkopplade enheter och tjänster, vilket kan påverka människors beteende, stressnivåer och integritet.