Byta mobilabonnemang

Innan du ska byta mobilabonnemang är det viktigt att du jämför olika mobiloperatörer. När du växlar från en operatör till annan måste du för det första se vilket  abonnemang som är billigast. För det andra behöver du se till att mobilabonnemanget du byter till har bäst täckning i ditt område. Det är dessutom aldrig några problem med att behålla ditt mobilnummer när du ska byta abonnemang och mobiloperatör.

🏆  Populärast
BILLIGAST!
Surf / Månad 4 GB - 100 GB
Samtal / SMS Fria
Nät Telenor
Pris / Månad fr. 20 kr fr. 110 kr
  • 20 kr i 4 mån!
  • Noll bindningstid
  • Spara surfen
  • 5G ingår
DUBBEL SURF!
Surf / Månad 5 GB - 100 GB
Samtal / SMS Fria i hela EU
Nät Tre
Pris / Månad fr. 49 kr fr. 109 kr
  • 49 kr i 4 mån!
  • Spara oanvänd surf
  • Utan bindningstid
  • 5G ingår
Surf / Månad 3 GB - 100 GB
Samtal / SMS Fria
Nät Telenor & Tele2
Pris / Månad fr. 105 kr
  • 33% rabatt i 12 mån (utvalda abonnemang)
  • Spara surf
  • Ingen bindningstid
  • eSIM
Surf / Månad 3 GB - 24 GB
Samtal / SMS Fria
Nät Telia
Pris / Månad fr. 52,50 kr fr. 105 kr
  • 50% rabatt i 5 mån!
  • Spara oanvänd surf
  • Betalningsanm. OK
  • Utan bindningstid
Surf / Månad 2 GB - 100 GB
Samtal / SMS Fria (undantag abonnemang Mini)
Nät Telia
Pris / Månad fr. 129 kr
  • Spara oanvänd surf
  • Ingen bindningstid
  • eSIM

Så här gör du för att byta mobilabonnemang

Byta abonnemangDu kan välja att byta mobilabonnemang direkt på mobiloperatörens webbplats eller kontakta dem via supporten. För det första ska du inte säga upp abonnemanget hos din nuvarande mobiloperatör. Gå istället direkt till din nya operatör och låt dem lösa det åt dig.

För det andra kommer din nya operatör att hjälpa dig med flytten av ditt befintliga telefonnummer till ditt nya abonnemang. Vill du däremot byta prisplan på ditt pågående mobilabonnemang, så måste du logga in på sajten hos din nuvarande mobiloperatör. Oavsett val så är en stark fördel vid abonnemangsbyte att du får ett billigare mobilabonnemang.

Viktigt! Tänk på att du inte ska ha bindningstid kvar hos din befintliga operatör när du ska byta mobilabonnemang. Det kan sluta med att du får dubbla fakturor och kostnader. Då gör du smartast i att kontakta din existerande mobiloperatör och säga upp ditt avtal. Se även till att du får ett slutdatum för nuvarande abonnemang. Då vet du när du kan byta abonnemang till ett nytt hos din nya operatör.

Behålla mobilnummer vid byte av mobiloperatör

Om du vill behålla ditt telefonnummer vid operatörsbyte, tänk på att inte säga upp ditt avtal hos din aktuella operatör. Nummerflytten sköter nämligen din nya mobiloperatör som du byter till. Har du dessutom ett kontantkort, så måste du först registrera det hos din befintliga operatör innan du ska byta mobilabonnemang.

Du behöver också stå som ägare på båda mobilabonnemangen för att behålla ditt mobilnummer vid flytten. Nummerflytten tar 4-6 arbetsdagar efter att du fått hem och aktiverat ditt nya simkort.

Checklista för att behålla nummer vid operatörsbyte

  1. Registrera ditt kontantkort hos befintlig operatör
  2. Se till att du står som ägare på ditt gamla och nya mobilabonnemang
  3. Du får inte ha bindningstid kvar på ditt nuvarande abonnemang

Växla till nytt abonnemang utan att behålla nummer

Om du däremot bara vill byta abonnemang och vill ha ett nytt mobilnummer, så går det mycket fortare. Börja med att jämföra de olika operatörer innan du växlar till nytt. Hitta det bästa mobilabonnemanget med bra pris och täckning innan du slår till.

När du sedan väl ska registrera dig, så väljer du bara alternativet ”nytt nummer”. Tar du även ett abonnemang utan bindningstid, kan du välja att byta till ny operatör om du är missnöjd.

Byta mobilabonnemang med bindningstid

Det är svårare att byta mobilabonnemang om man har bindningstid kvar hos sin mobiloperatör. Du har möjlighet att uppgradera till ett dyrare abonnemang med mer surfmängd, men inte ner till mindre surf. Det är därför alltid en fördel att välja ett mobilabonnemang utan bindningstid.

Däremot kan du kontakta din befintliga operatör och be om slutfaktura. Då kan du betala för de månaderna som är kvar och därefter byta mobiloperatör. Tänk även på att en del operatörer har uppsägningstid utöver bindningstiden. Den brukar dock inte vara mer än 1 månad.

När du byter ditt företagsabonnemang

Är du företagskund hos någon av mobiloperatörerna kan du byta företagsabonnemang på samma sätt som en privatkund. Det går å andra sidan mycket smidigare om du kontaktar kundservice för att säga upp ditt avtal.

Företagsabonnemang har ofta en bindningstid på 24 månader och är du stort bolag kan det vara jobbigt med ett byte. Tänk därför på att priset inte alltid är viktigast utan att din personal är nöjd.

Kostnader för att byta mobiloperatör

Din tidigare operatör får inte ta ut en avgift för att flytta ditt mobilnummer till din nya mobiloperatör. I stället kan din förra operatör ta betalt för den tid som är kvar på bindningstiden. De kan också ta betalt för uppsägningstid eller andra tilläggstjänster som du har.

Av den orsaken ska du se till att du har sagt upp ditt avtal innan du byter mobiloperatör. Se dessutom till att ditt nya mobilabonnemang inte har någon startavgift för till exempel om du flyttar ditt nummer.

Byta till ett billigt abonnemang som student

Studentlivet för med sig många ändringar, och så även bland mobilabonnemang. Därför är det bra att byta abonnemang till ett studentabonnemang när du väl kan. Det vill säga du har blivit registrerad och fått ett CSN-kort eller Mecenat-kort.

Har du inte dessa kort så vänta med bytet. Några dagars tålamod kan spara dig många kronor varje månad om du istället lyckas byta till ett billigt studentabonnemang.

Rätt att ångra dig när du bytt mobilabonnemang

Skulle det visa sig att du inte är nöjd efter att ha bytt telefonabonnemang är det ok. Du har nämligen all rätt att ångra ditt val. Vissa operatörer är väldigt generösa med ångertiden. Men i regel har du ändå som minst 14 dagar att ångra bytet utan extra kostnader för din del.

Jämförande lista när du byter abonnemang

För att lättare överblicka utbudet vid ett eventuellt byte kan du följa följande lista. Här kan du säkerställa dig både om att du får ett nät som fungerar och annat praktiskt. Till exempel om de även erbjuder andra abonnemang med särskilda rabatter. Såsom telefonabonnemang till studenter eller pensionärer.

Byte av abonnemangBindningstidNätHar särskilda abonnemang student/pensionär
HallonNejTreJa
VimlaNejTelenorJa
FelloNejTeliaJa
ComviqNejTele2 & TelenorJa
FibioNejTelenorNej
HalebopNejTeliaEnbart student
ChilimobilNejTreNej
ComHemNejTele2Nej
A3NejTelenorNej
KarmaNejTelenorEnbart senior
KatshingNejTele2Nej
PennyNejTele2Nej
Tele2NejTele2Enbart senior
TreNejTreNej
TelenorNejTelenorNej

Vanliga frågor

» Kan jag behålla mitt mobilnummer när jag byter mobilabonnemang?
Ja, välj alternativet "flytta mitt nummer" eller "behåll mitt befintliga mobilnummer" när du köper nytt abonnemang hos ny mobiloperatör. Din nya operatör kommer hjälpa dig att göra nummerflytten åt dig.
» Hur lång tid tar nummerflytten till min nya operatör?
Efter att du fått hem ditt startpaket med ett nytt simkort, så tar det 4-6 arbetsdagar innan nummerflytten är genomförd.
» Kan jag byta abonnemang innan bindningstiden löpt ut?
Ja, det kan du göra. Du kommer behöva beställa en slutfaktura hos din befintliga operatör. Det innebär att du då betalar en sista avgift för den tid som är kvar på bidningstiden.
» Är det gratis att byta mobilabonnemang?
Det beror på om du har bindningstid kvar på ditt gamla abonnemang. Operatören kan presentera en slutfaktura på återstående tid. Har du ingen bindningstid kostar det inte heller något.