Har den fysiska plånboken spelat ut sin roll? Statistik visar att allt fler använder mobilen och mobila betaltjänster att betala med, vare sig det är online eller i fysiska butiker. Sverige har länge varit ledande när det gäller att skapa ett kontantlöst samhälle. Bankappen Swish är det som gjort det möjligt. Över 80 procent av den svenska befolkningen använder metoden för att betala eller skicka pengar.
Swish är dock begränsat eftersom det endast gäller för svenskar och i svenska butiker. Att erbjuda bankappar ökar visserligen i andra länder, dock med samma begränsning, att det är för personer som har ett bankkonto i landet. Däremot finns det många andra smarta betaltjänster att välja bland för att betala med mobilen, genom att blippa eller betala online.
Mobila plånböcker
E-plånböcker som PayPal, Skrill och Neteller har länge funnits som alternativ för att utföra transaktioner online, både för insättningar och uttag. De går ofta att använda för e-handel och även för nöjen som exempelvis spel och betting online. Bland annat hos MGA casinon har de länge varit populära betalmetoder.
Eftersom en mobil plånbok kopplar betalkort eller bankkonto med mobiltelefonen, behöver inga bankuppgifter delas med mottagaren av transaktionen. Idag ökar dessutom antalet mobilplånböcker som är direkt kopplade till den typ av smartphone som du använder, exempelvis Apple Pay, Google Pay samt Samsung Pay.
Betalning med kryptoplånbok
En typ av nätplånbok som har ökat i popularitet i takt med att olika kryptovalutor blir allt fler är kryptoplånböcker. Det många ser som en fördel är att det tillåter anonyma betalningar med mobilen. Däremot kräver dessa kryptoplånböcker att du noggrant kontrollerar vilka lagar och regler som gäller när du använder dem.
Antalet betalappar ökar
För att underlätta för sina kunder har många större kedjor som exempelvis Starbucks och Uber skapat sina egna betalappar. Det kan vara praktiskt om du ofta handlar i vissa butiker, på e-handelsplattformar eller använder en viss leveranstjänst.
QR-koder blir allt vanligare
Användandet av QR-koder blir allt vanligare, vare sig det handlar om att checka in på flyget, visa en meny eller betala i butik. Oftast räcker det med din mobil, men det kan kräva en e-plånbok eller en app som läser av QR-koder. När du skannat koden ser du betalningsinformationen och du behöver bara godkänna den.
Betalning med mobilabonnemang
Vill du minimera antalet appar och betalmetoder kan du även välja ett mobilabonnemang som erbjuder en egen betaltjänst. Det innebär att när du använder mobilen för inköp eller betalning av tjänster, kommer kostnaden att läggas till på ditt mobilabonnemang. Hur betalningen går till beror på mobilabonnemanget.
Som vi nämner ovan kan det ske via operatörens betaltjänst. Andra metoder är via SMS, Carrier Billing eller NFC-betalningar. Dock måste du aktivt länka ditt abonnemang till de olika metoderna, vilket kan innebära att du ändå måste ha en betalapp. För att veta vilken metod du kan använda bör du kontrollera vad de olika mobilabonnemangen erbjuder.
Säkerheten är hög för mobila betalningar
Även om mobila betalningar oftast är mycket säkra och du sällan behöver dela personliga uppgifter eller bankuppgifter, finns det vissa saker du alltid behöver ha i åtanke. Det gäller oavsett vilken metod du föredrar.
Tekniken går framåt i rasande fart
Bara de senaste åren har tekniken exploderat vad gäller användandet av mobilen och hur betalningar kan ske via den. Metoderna för transaktioner blir hela tiden smartare och säkrare. Vilken metod som passar just dig och dina behov kan bara du avgöra. Men en sak kan i alla fall vi konstatera, plånboken med fysiska betalkort och kontanter blir ett allt ovanligare attribut i fickor och handväskor. Att lämna den hemma är dessutom en av de säkraste metoderna för att skydda dina kontokort och att obehöriga får tillgång till dem.
Johan Persson har flera års erfarenhet av att jobba som analytiker för olika mobiloperatörer i Sverige. Han har ett öga för detalj och med det också en grym förmåga att hitta det bästa mobilabonnemanget just nu.